Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Beheer van leegstaande gebouwen

Beheer van leegstaande gebouwen

Gemeentes hebben ondermijning tegenwoordig hoog op de agenda staan. De onderwereld raakt steeds meer verweven met het bedrijfsleven, veelal op bedrijventerreinen. Dat roept een hoop vragen op voor gemeentes, maar ook voor ondernemers en pandeigenaren. Een van deze ‘problemen’ is het beheer van leegstaande gebouwen. Leegstaande agrarische en bedrijfsgebouwen, zeker die een beetje achteraf gelegen zijn, zijn gevoelig voor belangstelling van huurders uit de wereld van de drugslabs.

Tony Montana

Bij zo’n huurder moet je niet direct denken aan evidente drugsbaas a la Tony Montana waar de ondeugd op het voorhoofd staat geschreven. De meeste (vooruitgeschoven) huurders hebben een voorkomen a la je buurman of je oom: het type brave huisvader. Ze hebben bedrijven in bijvoorbeeld recycling, groothandel of in- en export en zoeken een grote hal. Wie nietsvermoedend een huurcontract tekent en blij is weer wat geld te verdienen, ziet vervolgens vaak ook wel dat de spullen de bedrijfsruimte worden in- en uitgereden. Het lijkt dus allemaal koosjere handel. Je loopt een keer rond in het pand en er is niets dat je opvalt.

Maskerade

Na enige tijd blijkt dat men de huur alleen contant kan betalen. Of dat er wel op heel vreemde tijden wordt gewerkt. Tegen de tijd dat je onraad ruikt, is de politie meestal ook al op de hoogte en volgt een inval. Tot je verrassing blijkt dat het ‘drugslab’ niet meer was dan een kleine zeecontainer of afgeschermd gedeelte van je bedrijfspand. Verstopt achter de maskerade van de ‘recycling’ of de ‘handelsvoorraad’.

Geen brave huisvader

En dan? Dan blijkt de huurder dus toch geen brave huisvader, maar een niets ontziende crimineel die zijn sporen wist door bijvoorbeeld het pand in brand te steken. De verzekering dekt de schade? Dat valt te bezien. En is het pand niet in brand gestoken? Dan is de burgemeester bevoegd de locatie langdurig te sluiten.

Artikel 13b Opiumwet

De huurder is er dan van door, maar als eigenaar van het gebouw zit je met de gebakken peren. Ook al wist jij niets af van de activiteiten in het pand, dan nog kan de burgemeester het pand sluiten. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dit voor 3,6 of soms wel 12 maanden! Burgemeesters maken steeds vaker gebruik van deze bevoegdheid om drugspanden te sluiten op grond van artikel 13b Opiumwet. Burgemeesters gaan hier overigens wel af en toe mee in de fout. Hierover heb ik al eerder geblogd.

Tips

Vier tips: (1) Verhuur bedrijfsruimte alleen aan ondernemingen die zijn ingeschreven in de Kamer van Koophandel en controleer de legitimatie. (2) Accepteer uitsluitend huurbetalingen per bank. (3) Houd een wekelijks oogje in het zeil: ongebruikelijke bedrijfstijden? Wees gewaarschuwd! (4) Krijgt u te maken met bestuursrechtelijke handhaving / een sluiting van uw pand? Schakel dan een advocaat in.

Robin Link

 

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.