De charlatan

15-01-2016

Cliënt B is een echte ondernemer van ‘de oude stempel’ in goede betekenis. Een handelaar pur sang, van het type ‘een man – een man, een woord – een woord’. Een contract lezen? Mwoah, als de wederpartij een redelijk verhaal heeft en betrouwbaar overkomt, dan is de handtekening (te) snel gezet.

Zo ook toen charlatan X zich meldde met een mooi verhaal over projectontwikkeling op de grond van cliënt B. De mondelinge deal ‘no cure, no pay’ werd op papier toch anders verwoord en er bleek vooral betaald te moeten worden, terwijl van projectontwikkeling weinig terecht kwam. Spijt natuurlijk van de handtekening. Een doortastende rechter in kort geding liet zich gelukkig niet van de wijs brengen en prikte door het contract heen. De gevorderde € 100.000,= voorschot op een nog te bepalen schadevergoeding werd niet toegewezen. Kantje-boord dus voor deze ondernemer.

Op advies van de kort geding rechter, werd de zaak aangebracht bij het NAI. Uiteindelijk werd daar de zaak met een arbitraal vonnis beslecht, maar dit keer ging de ondernemer wel (deels) het schip in. Niet voor de volle gevorderde schade, toch deed het flink pijn in de portemonnee. De charlatan had met het wazige contract, zichzelf uiteindelijk een goede dienst bewezen.

Caren

« Terug