Dualisme en bevoegdheden

25-02-2015

Sommige cases kun je niet verzinnen! Luister en huiver… Cliënt A is van plan een voormalige boerderij met stallen te kopen om er middels ‘rood voor rood’ door sloop van de stallen woningbouw te mogen realiseren. Geen onbekend verschijnsel. De Wethouder ruimtelijke ordening zet alle seinen op groen, de cliënt koopt en betaalt de boerderij en dan weigert de Raad te elfder ure de bestemmingswijziging.

Weinig projectontwikkelaars zijn zich ervan bewust dat het niet de Wethouder, maar de Raad is die bestemmingsplannen vaststelt. Vanwege het ‘dualisme’ is het soms met goede gronden, maar ook vaak vanwege partijpolitieke redenen dat een Raad zich niets aantrekt van de toezegging van de Wethouder. En de projectontwikkelaar? Die vist achter het net, want een toezegging van een Wethouder is in de bestuursrechtspraak niet veel waard.

De tip: sluit dergelijke deals altijd onder het voorbehoud van onherroepelijke bestemmingswijziging. En doe geen aanbetalingen zonder zekerheid dat het geld terug komt, als het bestemmingsplan niet onherroepelijk wordt.

Caren

« Terug