Home improvement

25-09-2016

Toestemming voor het doen van “home improvements” in het kader van mantelzorg heb je nu (meestal) niet meer nodig.

Mijn opa had twee rechter handen. Eind jaren ‘30 gaf de woningbouwvereniging hem toestemming om zelf kleine veranderingen aan te brengen in huis. Kort geleden moest het huis waar hij altijd met zijn vrouw had gewoond weer in oorspronkelijke staat worden opgeleverd. Toen kwam de huisbaas erachter wat ruim 70 jaar aan kleine veranderingen met een huis doet: overal handgrepen, extra lichtschakelaars in elke kamer, een bel voor noodgevallen op de meest vreemde plekken, een badkamer die er oorspronkelijk niet in zat, een traplift, gaten in de buitenmuur voor de airco en ga zo maar door.

Al deze home improvements maakte mijn opa in het kader van de mantelzorg die hij de afgelopen twintig jaar aan mijn oma verleende. Op deze manier konden zij zo lang mogelijk samen thuis blijven wonen.

Onder andere door de veranderingen in de zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zullen de komende jaren steeds meer ouderen en chronisch zieken aangewezen zijn op mantelzorg. Niet iedereen heeft dan het geluk dat zijn of haar partner deze zorg op zich kan nemen of dat kleine veranderingen in huis voldoende zijn om dit mogelijk te maken. Vaak is het huis er niet op ingericht, laat staan groot genoeg om bijvoorbeeld hulpbehoevende familie in huis te nemen. Dit is het grootste obstakel waar mensen vaak tegenaan lopen.

Een aanbouw of uitbouw van het huis, of het ombouwen van een schuur of garage kan dan vaak uitkomst bieden. Sinds enkele jaren kan dit in veel gevallen zonder vergunning. De regels voor het vergunningsvrij (ver)bouwen zijn namelijk verruimd. Zo kun je je huis snel en eenvoudig geschikt maken voor huisvesting in verband met mantelzorg.

Toestemming voor het doen van home improvements in het kader van mantelzorg heb je nu dus (meestal) niet meer nodig. Maar check goed of je bouwplan aan alle vereisten voldoet voordat je je huis onherkenbaar gaat verbouwen en tegen een ijverige handhavingsambtenaar aanloopt. Twijfel je daaraan of wil je meer informatie over deze voorwaarden loop dan een keer binnen of maak een afspraak. Ik help je daar graag bij.

Pieter

« Terug