Dynamiek

21-02-2019

Terwijl ik mijn hardloopkleren aantrek, begint het buiten te miezeren. Ik houd daarvan, in een beetje miezerregen loop ik het lekkerst. Met mijn muziekje aan, ren ik de straat uit. Het begint iets harder te regenen, dus ik besluit niet over de dijk naar Balgoij, maar ‘een rondje Leur’ te lopen.

Hardlopen is bij uitstek zo’n moment om de gedachten even vrij te laten stromen. Ik denk aan de kernwaarde ‘dynamiek’ die we voorlopig hebben gekozen en waar we deze week verder over praten.  De kernwaarde staat nog ter discussie in het team, alhoewel ik er zelf van overtuigd ben. Wat betekent dynamiek, in onze praktijk en voor mijzelf?

Dynamiek is een woord voor beweging of voor (meegaan met) veranderingen. Als ik terug kijk op de jaren dat ik nu in het vak zit, dan is het duidelijk dat de Advocatenorde, en veel van mijn vakgenoten, met dynamiek of verandering niet veel op hebben. Getuige alleen al het feit dat veel advocaten nog faxen. Binnen mijn vakgebied is dynamiek dus geen common sense.

In beweging zijn, verandering heb ik juist altijd omarmd, opgezocht of in gang gezet. Van loondienst, naar éénmanszaak, naar een maatschap en vervolgens een BV. Ik heb me nieuwe rechtsgebieden eigen gemaakt en nieuwe verbindingen gelegd met mensen om mij heen. Hoe, waar en op welke manier ik heb gewerkt, is mee-veranderd met de technologische ontwikkelingen en de komst van drie kinderen. Steeds was ik intrinsiek gemotiveerd om in beweging te blijven, te veranderen. Door de dynamiek van het leven zelf.

Veel van mijn cliënten zijn ondernemers. Hun ondernemingen bestaan bij de gratie van hun eigen dynamiek en die van hun omgeving. Ze hebben zich aangepast aan de omstandigheden tijdens de recessie, innoveren op duurzaamheid in hun energieverbruik of anticiperen op een veranderende marktvraag. De vragen die ze aan mij stellen en wat ik voor hen kan doen om hun projecten in beweging te houden, verandert met de tijd. Het is uitdagend en het geeft energie om de dienstverlening steeds aan te passen, aan de veranderende vraag. Dynamische dienstverlening.

Inmiddels komt de regen met bakken uit de hemel. Mijn t-shirt is inmiddels aardig doorweekt en al rennend ontwijk ik de plassen op de weg. Ik ben bijna thuis, maar ik maak nog een extra lus om het meer, want alhoewel mijn handen ijskoud zijn, zijn mijn benen nog lang niet moe. De dynamiek van het sporten geeft energie aan lichaam en de geest.

Ik denk aan hoe we op kantoor in één jaar tijd, van 4 naar 9 mensen zijn gegaan. De verschillende karakters, inbreng, kijk op zaken, het onderling verdelen van kantoortaken, geen dag is meer hetzelfde. Superfijn om mee samen te werken aan de groei van ons kantoor door de beste dienstverlening aan onze cliënten te bieden. De dynamiek van het team.

Eenmaal thuis spring ik onder de douche om op te warmen. Dynamiek, voor mij staat het vast dat het een onmisbare kernwaarde is in een veranderende wereld. Zeker voor een advocatenkantoor. Ik denk dat mijn collega’s dit misschien niet zien, omdat ze er deel van zijn en er midden in zitten. Dynamiek, je ziet het misschien pas, als je het van een afstandje bekijkt.

Caren Schipperus

« Terug