Samen

17-06-2019

In eerdere blogs bespraken mijn collega’s de kernwaarden meesterschap | dynamiek | aandacht en toegankelijk. In deze blog bespreek ik de kernwaarde ‘samen’ in de context van de samenwerking met mijn cliënt.

Arbeidsrecht

Mijn grote liefde in het recht is arbeidsrecht. In 2012 kon ik gelukkig bij een groot advocatenkantoor gaan werken als arbeidsrechtadvocaat. Dat kantoor stond met name werkgevers bij. Zo is het gekomen dat ik, nog altijd, voornamelijk vóór en met werkgevers werk. Na mijn overstap naar een kleiner kantoor wilde ik ook voor werkgevers blijven werken. Waarom? Vanwege de samenwerking.

Samenwerking

Het is heel simpel: werknemers hebben misschien één keer in hun leven een arbeidsrechtadvocaat nodig. Ook werknemers sta ik graag bij, maar doordat zij waarschijnlijk maar één keer in hun leven bij mij komen, is de samenwerking – alhoewel intensief – vaak kort.

Met werkgevers is dat anders. Werkgevers hebben vaker een advocaat of arbeidsrechtelijk advies nodig of vinden het prettig om “even” te kunnen overleggen. Dat betekent voor mij dat ik vaker contact heb met de werkgever, er ontstaat een samenwerking. Zo zit ik dan ook geregeld met de directeur, HR professional of  personeelsadviseur om tafel. Wij bespreken samen de gang van zaken binnen het bedrijf, zodat ik het bedrijf echt leer kennen. Wij bedenken samen wat het bedrijf nodig heeft of wat de werknemers nodig hebben. Van daaruit start ik met mijn opdracht.

Dat vind ik leuk, de samenwerking die ontstaat met de cliënt. Ik ken het bedrijf, ik ken mijn contactpersoon, ik krijg een beeld van de werknemers die er werken en ik weet wat voor een werkgever het bedrijf wil zijn. Dat werkt fijn samen.

Sparuurtje

Ik ben dus blij met die samenwerkingen. En aangezien de werkgevers mij het vertrouwen en leuke opdrachten geven, wil ik graag iets teruggeven. Zo bedacht ik enkele jaren geleden het sparuurtje. Eigenlijk is het ingegeven door een vroegere collega die een “cappuccino-momentje” met haar klanten had. Omdat wij geen cappuccino op kantoor hebben en het niet gaat om de koffie maar om het gesprek, noem ik het een sparuurtje.

Het sparuurtje is gratis. Geen reiskosten, geen doorbelaste tijd, geen factuur. Ik ga naar de werkgever toe en we praten over wat er speelt op de werkvloer, welke plannen er zijn, juridische vragen die ik kan beantwoorden of gewoon hoe het gaat. Soms wordt het ingezet om concrete juridische zaken te bespreken, soms gaat het over koetjes en kalfjes; de ene keer komt er een opdracht uit, de andere keer niet. Het is allemaal prima.

Uiteindelijk gaat het erom dat ik ‘mijn’ werkgevers iets terug wil geven als dank voor de samenwerking én om de samenwerking te versterken. Met plezier.

Linda Jacobs

« Terug