Werktijden en gezichtsbedekking

26-04-2020

Dit weekend heb ik de laatste artikelen over de ontwikkeling van een vaccin (reken op 1,5 jaar) en de problemen met het openen van diverse sectoren van de economie (toenemende verkeersbewegingen) gelezen. Over verdelen van schaarse ruimte. Als we 1,5 meter afstand moeten houden in het OV, is slechts een kwart van de capaciteit beschikbaar.

Het hervatten van – bijvoorbeeld – zittingen in de rechtspraak, brengt dus met zich dat ik als advocaat ook weer met de trein naar een rechtbank kom. Rechtbanken werken meestal van 9 tot 17 u (net als de meeste kantoren en scholen, daarom is het in de spits zo druk in het OV, we creëren daar zelf de schaarste).

Willen we voorkomen dat we keuzes moeten maken (wie mag wanneer van het openbaar vervoer gebruik maken), dan zie ik twee onvermijdelijke maatregelen:

  1. De openingstijden en werkdagen van (bijvoorbeeld) de rechtspraak moeten flexibiliseren. Van 7 uur in de morgen tot 21 uur in de avond lijkt mij redelijk en 7 dagen per week. Dit betekent ook dat de werktijden van zowel de advocatuur als de rechtspraak gedwongen moet flexibiliseren. Niet langer “tijdens kantooruren” van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Het betekent ook dat OV verbindingen vroeger moeten opstarten en later moeten eindigen. We moeten de openbare ruimte beter benutten en de schaarste verminderen. Van onze Orde mogen we verwachten dat zij actief meedenkt, in plaats van een remmende factor te zijn.
  2. Verplichte gezichtsbedekking in het openbaar vervoer is onvermijdelijk. Wetenschappelijk is het nut ervan niet onderbouwd, maar de praktijk leert anders*. Daarbij denk ik verder dan een mondkapje, gezien de vooralsnog beperkte beschikbaarheid daarvan en de noodzaak deze vooral in de zorg toe te passen. Ik denk dat we kunnen leren van de moslima’s om een mooie (op minimaal 60 graden wasbare) doek te ontwikkelen die we comfortabel kunnen dragen, in een mannen- en vrouwenstijl, passend bij onze kleding. Het verdient aanbeveling om deze gezichtsbedekking overal te dragen in openbaar toegankelijke ruimten waar mensen binnen samen zijn. Dus ook in alle winkels.

Ik noem nu even de rechtspraak als voorbeeld, maar dit geldt mijns inziens voor heel veel sectoren. Een 24-uurs economie in de letterlijke zin om de tijd tot het vaccin te overbruggen (en wie weet welke goede ervaringen we hieruit vervolgens behouden?).

Welke moslima leert mij intussen omgaan met deze gezichtsbedekking?

#corona #economie #heropenen #oplossingenverzinnen #bijdragen

Caren Schipperus

* Voor wie geen abonnement op het FD heeft en het artikel dus niet kan lezen: volgens een artikel in het FD van 23 april liep na de mondkapjesplicht in Jena (Dld) voor winkels en OV het aantal besmettingen terug naar 0.

« Terug