Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Een slim trucje van de gemeente?

Een slim trucje van de gemeente?

Een slim trucje van de gemeente Wijchen zorgt er voor dat fietsenwinkel Stella toch naar de Nieuweweg kan komen, zo schreef de Gelderlander afgelopen zaterdag. Een concurrerende fietsenverkoper had bezwaar gemaakt tegen de komst van Stella. Volgens deze concurrent is het niet toegestaan om detailhandel, zoals een fietsenwinkel, te voeren vanaf de locatie aan de Nieuweweg. De bezwaarschriftencommissie oordeelde dat de gemeente de winkel onder volumineuze detailhandel kan scharen. Volumineuze detailhandel is volgens het bestemmingsplan wél toegestaan op deze locatie. Maar klopt dit trucje van de gemeente wel?

Volumineuze detailhandel

Volgens het bestemmingsplan is volumineuze detailhandel inderdaad toegestaan op de desbetreffende locatie (op een bedrijventerrein). Onder volumineuze detailhandel moet volgens het bestemmingsplan worden verstaan de detailhandel in auto’s, boten, caravans, keukens, badkamers en sanitair en daarmee rechtstreeks samenhangende artikelen. Het gaat hier om producten die veel ruimte in beslag nemen. Producten die je niet zo snel ‘onder de arm’ mee de winkel uit neemt en daardoor minder geschikt zijn voor de verkoop in het centrum van een stad of dorp. Dit soort detailhandel is daarom vaak toegestaan op bedrijventerreinen.

Raad van State over fietsem

Bij een auto of een boot kan men zich makkelijk voorstellen dat deze producten ‘volumineus’ zijn. Bij (elektrische) fietsen is dit al een stuk moeilijker voor te stellen. Als de fiets voor de winkeldeur kan worden geparkeerd (zoals in het centrum van Wijchen), dan kan je ook met een fiets de winkel verlaten. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde vorig jaar over de vraag of elektrische fietsen volumineuze goederen zijn. Het antwoord is nee: fietsen vallen niet onder volumineuze goederen! Volgens de Afdeling zijn fietsen geen goederen die per eenheid een groot vloer- en/of grondoppervlak beslaan. Het is daarom nog maar de vraag of dit ‘trucje’ van de gemeente stand kan houden.

Robin Link

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.