Wie het laatste weekend van oktober genoten heeft van het zonnige herfstweer, heeft daarbij misschien niet stilgestaan dat het 6 graden warmer was dan het gemiddelde over de afgelopen 30 jaar. Als je niet alleen een heerlijke herfstwandeling hebt gemaakt, maar ook de nieuwsberichten hebt gevolgd, dan heb je misschien gelezen of gehoord dat de klimaatplannen van regeringen wereldwijd nog altijd onvoldoende zijn om de doelen van het Parijse klimaatakkoord te kunnen halen.
Klimaatakkoord van Parijs
Het klimaatakkoord heeft als doel het beperken van de opwarming van de aarde met 2 en liever nog 1,5 graden. Het beperken van de opwarming is nodig om de aarde leefbaar te houden voor mensen, dieren en planten die zich daarop bevinden.
Broeikasgassen
Het klimaat warmt op als gevolg van de toename van broeikasgassen, waaronder CO2, in de atmosfeer. CO2 komt kort gezegd vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Andere broeikasgassen zijn methaan en lachgas. Methaan komt onder andere in de atmosfeer door koeien. Lachgas is bijvoorbeeld bekend als partydrug.
Getallen
Als je geen scheikundige bent (zoals ik) en ook moeite hebt met getallen, dan moet je je even door het volgende heen bijten:
In 2020 bedroeg de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen 164 megaton CO2-equivalent. Dit is 9 procent lager dan in 2019 en 25,5 procent lager dan in 1990. Eén megaton CO2-equivalent staat voor de broeikasgaswerking van de uitstoot van één megaton koolstofdioxide (= 1 miljard kilogram CO2). De broeikasgasvoetafdruk per Nederlander was in 2020 13,0 ton CO2-equivalenten. Dat is de uitstoot van broeikasgassen die wordt veroorzaakt door de Nederlandse consumptie. Broeikasgassen die elders worden uitgestoten ten behoeve van producten die door Nederlanders worden aangeschaft, tellen hierin ook mee. Kolencentrales hebben een belangrijk (en stijgend!) aandeel in de CO2-emissie.
Negatieve gevolgen, dichtbij en ver weg
De lijst met gevolgen van klimaatverandering is lang. Zoiets aangenaams als een warm weekend eind oktober staat er niet op. Het lijkt een mooie bijkomstigheid, maar dat is het niet. De negatieve gevolgen zijn ingrijpend. Dicht bij huis valt het misschien nog wel mee, als je de overstromingen van vorig jaar in Valkenburg en de droogte deze zomer even wegdenkt.
Verder bij ons vandaan zijn de gevolgen nu al veel ingrijpender. In Iran is door de hitte en de droogte de teelt van groente, fruit en noten bijna onmogelijk geworden. Driekwart van de landbouwgrond is verloren gegaan. Somalië maakt de ergste droogte in 40 jaar mee. De overstromingen in Suriname en Pakistan van afgelopen zomer zijn het gevolg van klimaatverandering.
Broeikasgasdieet
Oké, dat is de schets van het probleem. Wat moeten we er aan doen?
Het antwoord is in de basis heel erg simpel: we moeten op dieet. Om precies te zijn: op koolstof-, methaan- en lachgasdieet. Nu kijk je me misschien vragend aan: op dieet? Huh? Maar die producten staan helemaal niet op mijn dagelijkse menu!
Eten, kopen en doen
Dat klopt. In directe zin misschien niet. Maar indirect wel. Vrijwel alles wat we eten (een hamburger op de barbecue), kopen (fast fashion) en doen (een weekendtripje met het vliegtuig naar Valencia) heeft emissie van broeikasgassen tot gevolg. Nederland staat op de 34e plaats in de lijst van landen met hun CO2 emissie. Het goede nieuws is dat we zakken op deze lijst ten opzichte van voorgaande jaren, het slechte nieuws is dat wereldwijd de emissie alleen nog maar toenemen.
En dan zijn er heel veel arme landen die met het stijgen van de welvaart, naar verwachting hun emissies zullen zien toenemen (vergelijk een land als India, als alle inwoners dezelfde footprint krijgen als de Nederlanders, gaat de emissie ‘skyhigh’).
Als regeringen niet sneller en harder ingrijpen, wordt de aarde eind deze eeuw 2,4 tot 2,8 graden warmer. Om alsnog het akkoord van Parijs na te komen moet de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd snel omlaag. Om een kans te maken op 2 graden met 30 procent in 2030, om 1,5 graad te halen met 45 procent. Het pad nu: 5 tot 10 procent. Als we zo doorgaan wordt een warm herfstweekend eerder regel dan uitzondering.
Net als lijnen
Op dieet gaan, betekent net als wanneer je een paar kilo kwijt wilt, dat je ‘moet minderen’. Geen koekje bij de koffie, niet twee keer opscheppen bij het avondeten, suikervrije frisdrank en geen zak chips leegeten bij het Netflixen, dat soort dingen. Het zal iedereen bekend in de oren klinken. Leuk is het niet, maar als je jezelf af en toe verwent in het weekend, is het best vol te houden.
Zo werkt het ook met het broeikasgasdieet. Het is in de basis supereenvoudig om minder vlees te eten (dit bespaar je al met één keer per week vegetarisch eten!), minder vaak kleding te kopen (en als je het koopt, kledingstukken die langer mee gaan en duurzaam geproduceerd zijn) en vliegen als een luxe te zien, die je je in het leven misschien een paar keer veroorlooft.
Op deze manier kun je door iets niet te doen, het goede doen. Een warm herfstweekend moet uitzonderlijk zijn en niet ‘het nieuwe normaal’.
Caren Schipperus