De ontwikkelaars van de lithium-ion batterij ontvingen daarvoor de Nobelprijs, vanwege het enorme, dramatische effect dat deze batterij heeft op de maatschappij. Met dat ‘enorme, dramatische effect’ zal het Nobelprijscomité niet het oog hebben gehad op wat er gebeurt als een beschadigde lithium-ion batterij in brand vliegt. Het begrip ‘thermal runway’ klinkt op zichzelf redelijk dramatisch. Op youtube circuleren diverse filmpjes die uitleggen wat dat betekent.
Ongemerkt hebben deze batterijen inderdaad een enorm effect op onze maatschappij. Telefoons en laptops zijn er mee uitgerust, maar ook elektrische fietsen en auto’s. Ze zijn niet meer weg te denken. Steeds meer functies worden op deze manier geëlektrificeerd. Op zich een mooie ontwikkeling.
Keerzijde
Deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de batterijen tot ontbranding komen. De kans op een dergelijke brand is klein, maar als er brand ontstaat, is het niet eenvoudig te blussen. Omdat steeds meer apparaten voorzien zijn van lithium-ion batterijen, begint bij steeds meer bedrijven het risico op brand en de vraag naar de (beheersbaarheid van) de gevolgen te spelen. Vastgoedeigenaren worden door hun brandverzekering aangesproken op de maatregelen die zijn getroffen om de risico’s te beheersen.
Steeds meer bedrijven / vastgoedeigenaren krijgen dus met dit vraagstuk te maken. De oplossing is nog niet 1-2-3 gegeven. Een sprinklerinstallatie is niet geschikt om een brandende stapel lithium-ion batterijen mee te blussen. Ook een poederblusser volstaat niet.
De enige oplossing die op dit moment werkt, is het langdurig koelen in water (al dan niet met toevoeging van een koudemiddel). Dit langdurig koelen kan wel een week in beslag nemen. Het koelwater moet afgevoerd worden naar een erkende verwerker.
Regelgevend kader ontbreekt
Er is nog geen regelgevend kader voor de opslag van lithium-ion batterijen. Al geruime tijd wordt er kennelijk gewerkt aan de PGS 37, maar dat gaat nog niet erg voortvarend. Op internet circuleren twee handreikingen die omgevingsdiensten op dit moment bij vergunningaanvragen als voorlopige uitgangspunt hanteren. Maar als je kwestie niet precies voldoet aan die uitgangspunten, kom je in een soort niemandsland terecht, waar de vergunningverlener vaak niet goed raad mee weet.
Pionieren: grootschalige opslag
ALEX advocaten is betrokken bij een project om een grootschalige opslag van lithium-ion batterijen op een veilige manier op te slaan. Het is een beetje pionieren, maar daar houden we wel van. Een Nobelprijs zal het wel niet opleveren, maar hopelijk wel een tevreden klant. En daar gaat het ons om. Meer weten?
Caren Schipperus