Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Online aankoop – Herroepingsrecht

Online aankoop – Herroepingsrecht

In een tijd waarin veel winkels gedwongen hun deuren hebben moeten sluiten, zijn we aangewezen op het online bestellen van producten. Met een paar drukken op de knop is een aankoop zo gedaan. Omdat het fysieke element ontbreekt bij een online aankoop – een koper gaat immers niet naar een fysieke winkel waar hij het product kan zien –, geeft de wet diverse regels rond het online afsluiten van overeenkomsten c.q. doen van een online aankoop. Met name consumentkopers worden goed beschermd door de wet, bijvoorbeeld met het herroepingsrecht.

Plicht tot informeren

De wet spreekt over de overeenkomst op afstand wanneer er een online aankoop wordt gedaan. De Europese wetgever heeft consumenten goed willen beschermen wanneer zij online aankopen doen. De consument moet bijvoorbeeld vooraf goed worden geïnformeerd door de verkoper over met wie hij de overeenkomst sluit, de belangrijkste kenmerken/details van het product dat hij koopt, de prijs van het product dat hij koopt, de wijze van betaling en levering en het herroepingsrecht. Dit laatste recht is interessant en zal ik verder toelichten.

Herroepingsrecht 

Het herroepingsrecht is het recht van de consument om de overeenkomst binnen 14 dagen na ontvangst zonder opgave van redenen te ontbinden. Dit betekent dat een consument 14 dagen nadat hij het product heeft ontvangen de tijd heeft om te beslissen of hij het product wil houden. Als hij het niet wil houden, dan mag hij het terugsturen. Zonder opgave van redenen. Dus niet alleen als het product kapot is of een ander gebrek vertoont.

Er zijn uitzonderingen op het herroepingsrecht. Bijvoorbeeld als het gaat om producten die snel bederven of als het een gepersonaliseerd product betreft.

De verkoper moet de consument wijzen op het herroepingsrecht vóórdat de overeenkomst wordt gesloten (lees: de aankoop wordt gedaan). Vaak staat het herroepingsrecht in de algemene voorwaarden van de verkoper. Laat de verkoper na om de consument te wijzen op het herroepingsrecht, dan gaat de 14 dagen termijn pas lopen nadat de verkoper de consument alsnog heeft gewezen op het herroepingsrecht.

Kosten terugzending

Zodra de consument heeft aangegeven bij de verkoper een beroep te doen op het herroepingsrecht, dan moet het product binnen 14 dagen worden teruggezonden aan de verkoper. De verkoper is niet verplicht de kosten voor de terugzending te betalen, maar dan moet de verkoper de consument wel hebben verteld dat de kosten voor een retour voor rekening van de consument zijn.

Algemene voorwaarden

De laatste tijd krijg ik veel vragen omtrent algemene voorwaarden. Het herroepingsrecht is dan zeker een element waar rekening mee moet worden gehouden. Mocht je meer willen weten over het herroepingsrecht, dan nodig ik je graag uit om vrijblijvend contact op te nemen.

Britt Loeffen

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.