Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Vooruitbetaling: mag dat?

Vooruitbetaling: mag dat?

De Rechtbank Rotterdam heeft zich aan het begin van de vakantie gebogen over een kwestie die iedereen wel bekend voorkomt: eerst betalen dan pas je gekochte spullen geleverd krijgen.

Dat overkwam een koper bij de aanschaf van een keuken en diverse sanitair-artikelen. Hij kocht voor ongeveer € 28.000,- aan spullen en deed een aanbetaling van 50%. De verkoper eiste echter een aanbetaling van 100% en weigerde de spullen te leveren zolang hij deze volledige aanbetaling niet had ontvangen van de koper. De verkoper verwees in dit verband naar zijn algemene voorwaarden waarin was bepaald dat 100% van de koopsom uiterlijk 5 dagen voor de levering moest zijn bijgeschreven op de rekening van de verkoper.

De koper was het niet eens met de verkoper. Ten eerste stelde de koper dat hij de algemene voorwaarden nooit had gezien en ten tweede zou de eis van een volledige vooruitbetaling in strijd zijn met de wet.

De Rechtbank Rotterdam wees op 3 juli 2020 vonnis. Zij oordeelde dat de algemene voorwaarden niet (deugdelijk) van toepassing waren verklaard, zodat de verkoper geen beroep kon doen op deze voorwaarden.

Maar ook in het geval de algemene voorwaarden wel van toepassing waren, dan was de bepaling met een 100% vooruitbetaling in strijd met de wet. De wet bepaalt namelijk dat een consument verplicht kan worden tot een aanbetaling van maximaal 50%. Van deze wettelijke bepaling kan worden afgeweken, maar dan moet dat in een individuele afspraak tussen de verkoper en de koper. Dat mag dus niet in algemene voorwaarden.

Wat mij betreft is deze casus weer een mooi voorbeeld van hoe consumenten soms worden overbluft door mondige verkopers, terwijl een wettelijke basis daartoe geheel ontbreekt. Sterker nog, vaak is het volledig in strijd met de wet wat deze verkopers doen.

Britt Loeffen 

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.