Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Ondermijning

Ondermijning

Op 15 november, de dag van de ondernemer in Wijchen, bedankte wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen alle ondernemers voor hun dagelijkse inzet voor de goede zaak. Daarbij maakte hij een uitzondering voor drugsondernemingen. Die bedrijfstak is snel groeiend met ‘minder goede zaken’.

Een vertegenwoordiger van het Platform Veilig Ondernemen nam de aanwezigen mee in het thema ‘ondermijning’. Hij legde uit hoe velen bewust of onbewust betrokken (kunnen) raken bij drugscriminaliteit. Een vastgoedondernemer vertelde hoe het hem was vergaan toen bleek dat hij zijn bedrijfspand niet had verhuurd aan een recyclingsbedrijf, maar aan een drugslab. Criminelen hadden uiterst creatief een drugslab verstopt in containers onder een berg schroot. Hij ontkwam aan een bedrijfssluiting, maar zijn totale schadepost bedroeg € 100.000,=.

Buiten op het plein stond vandaag een ‘ondermijningscontainer’ waarin voorbeelden werden getoond van voorwerpen en objecten die op een drugslab kunnen duiden. Van hotelkwaliteit witte washandjes waarin cocaïne is verwerkt, tot zeefnetjes om thc uit hennepresten te extraheren. Van oude centrifuges uit grootmoeders tijd, tot opgestapelde magnetrons. Er was zelfs een keukenuitrusting die een kook (of coke) school niet zou misstaan. Alledaagse voorwerpen, maar met een onalledaagse toepassing!

Belangrijke tips voor vastgoedondernemers: beding in het huurcontract dagelijkse toegang tot alle onderdelen van het bedrijf. Controleer alle bedrijfs- en persoonsgegevens van een huurder. Accepteer nimmer contante betaling. Wees alert op kleine camera’s en ongebruikelijke werk- en transporttijden. Vertrouw niemand zomaar op de blauwe ogen.

Voor alle ondernemers geldt: weest alert op wat je om je heen ziet en aan wie je welke producten levert. Worden bijvoorbeeld ongebruikelijke hoeveelheden busjes met vulmiddel voor gasaanstekers verkocht, dan moeten alarmbellen gaan rinkelen.

Caren Schipperus

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.