Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

Home » Advocaat voor projectontwikkelaars: wat is de strategie?

Advocaat voor projectontwikkelaars: wat is de strategie?

Onderdeel van onze dagelijkse praktijk is het begeleiden van projectontwikkelaars bij het reserveren en aankopen van (strategische) grondposities en andere vastgoed. Steeds met het doel om de betreffende percelen, panden of locatie te (her-)ontwikkelen. Bijvoorbeeld tot woningbouwlocatie, bedrijventerrein of centrum voor kunst & cultuur.

Onze rol bestaat daarbij uit het meekijken, meedenken en adviseren over bijvoorbeeld het bestemmingsplan, vergunningen, procedures en verkoopvoorwaarden. Vaak ook zetten wij de gemaakte afspraken begrijpelijk en overzichtelijk op papier of beoordelen wij de opgestelde stukken.

Na de aankoop duurt het vaak nog maanden, zo niet jaren tot het moment start bouw. Wat doe je dan in de tussentijd met je aanwinst? Bij voorkeur iets dat de (rente-)lasten en/of de (onderhouds-) kosten dekt. Leegstand levert je immers niets op behalve dan het risico op kraken, verloedering en achteruitgang van het gekochte. Huur of pacht lijkt vaak een stuk aantrekkelijker.

Tenminste… als je daarbij geen last hebt van dingen als huurbescherming of (groot) onderhoud en als je zeker weet dat je de huur (of pacht) kan beëindigen op het moment dat je het gehuurde zelf nodig hebt. De verhuur mag de beoogde ontwikkeling immers niet blokkeren of vertragen. Oftewel maximale flexibiliteit en minimaal risico.

Kan dat? Hoe regelen we dat? Zijn hier voor ons nog risico’s aan verbonden? Kunnen we hier wat slims voor verzinnen?

Het antwoord op die vragen is afhankelijk van wat je wilt verhuren (of verpachten). Bij kantoor- en overige bedrijfsruimtes is dat bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger te realiseren dan voor woon- en winkelruimtes.

Daarnaast speelt de tijd die je wilt overbruggen een rol. Periodes van twee jaar of korter leveren meestal weinig problemen op. Ook bij woon- en winkelruimte. Wil je die periode ook kunnen verlengen – bijvoorbeeld als het project vertraging oploopt – of moet je een langere periode overbruggen, dan wordt het al snel gecompliceerder.

Verder is het van belang hoeveel risico je bereid bent te lopen, of er wel of niet een vergoeding moet staan tegenover het gebruik van het pand en de project of klant specifieke wensen.

Deze dingen bespreek ik allemaal met de klant voordat ik hem of haar adviseer. Dat maakt het mogelijk om maatwerk te leveren, mee te denken over alternatieven en de gewenste afspraken goed op papier te zetten. Wat de uitkomst dan ook is – een huurovereenkomst ‘naar zijn aard van korte duur’, voor bepaalde of onbepaalde tijd, op grond van de Leegstandswet of een bruikleenovereenkomst (ook wel anti-kraak overeenkomst) – de klant weet waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten.

Benieuwd wat de verschillende mogelijkheden zijn? Klik hierboven dan door op de betreffende overeenkomst of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Pieter van Goor is op 30 april 2024 uit dienst gegaan. Voor huurrechtvragen kunt u terecht bij Kelly Weijdt.

Contact opnemen

Naam
We reageren zo spoedig mogelijk, tijdens kantooruren.