Contactgegevens
Telefoon: +31 88 4104411
E-mail: info@alexadvocaten.nl
Adres: Spoorstraat 43, 6602 AW Wijchen

  • Maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten

    Maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten

    Met de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten is de jaarlijkse huurverhoging voor huurwoningen in de vrije sector van 1 mei 2021 tot 30 april 2024 beperkt tot een maximum: inflatie + 1 procentpunt  of het gemiddelde van de CAO-loonindexcijfers + 1 procentpunt, maar net welke leidt tot de laagste huurprijsverhoging. Op basis hiervan is de…

  • Huurcommissie | Kantonrechter

    Huurcommissie | Kantonrechter

    Huurders en verhuurders van (sociale-)woonruimte kunnen naar de Huurcommissie stappen als zij een geschil hebben met elkaar. Bijvoorbeeld over: De Huurcommissie behandelt zaken via de normale procedure of via een vereenvoudigde procedure. Die laatste wordt ook wel een voorzittersuitspraak genoemd. Inmiddels hebben de voorzittersuitspraken een hoge vlucht genomen, waarbij de voorzitter met regelmaat uitspraak doet,…

  • Huurwoning verduurzamen?

    Huurwoning verduurzamen?

    Stel je huurt een huis waar op het gebied van duurzaamheid nog het een en ander te winnen is. De woning heeft bijvoorbeeld nog enkel glas, een oude cv-ketel, niet of slecht geïsoleerde muren, geen dakisolatie en/of geen zonnepanelen. Geen wettelijke plicht Om je woongenot te verhogen, je energierekening te verlagen en het milieu een…

  • Zonnepanelen plaatsen, opstalrecht of huur?

    Zonnepanelen plaatsen, opstalrecht of huur?

    Er zijn twee veelvoorkomende manieren van het opwekken van zonnestroom: Door middel van zonnepanelen die op een dak worden geplaatst; Door middel van een ‘zonnepark’ op land. Als je zonnepanelen plaatst op je eigen dak, of op je eigen grond, is er juridisch niet zoveel aan de hand. Anders wordt het als je zonnepanelen op…

  • Advocaat voor projectontwikkelaars: wat is de strategie?

    Advocaat voor projectontwikkelaars: wat is de strategie?

    Onderdeel van onze dagelijkse praktijk is het begeleiden van projectontwikkelaars bij het reserveren en aankopen van (strategische) grondposities en andere vastgoed. Steeds met het doel om de betreffende percelen, panden of locatie te (her-)ontwikkelen. Bijvoorbeeld tot woningbouwlocatie, bedrijventerrein of centrum voor kunst & cultuur. Onze rol bestaat daarbij uit het meekijken, meedenken en adviseren over…

  • Prijsstijgingen in de bouw

    Prijsstijgingen in de bouw

    Stel je bent aannemer. Je wordt uitgenodigd om in te schrijven op een aanbesteding voor de ontwikkeling, uitwerking en realisatie van een dertigtal levensloopbestendige appartementen. Een en ander op basis van een reeds opgesteld voorlopig ontwerp. Dit is een potentieel zeer interessante opdracht en opdrachtgever. Dus je schrijft in en… je wint. Fantastisch toch!? Je…

  • Huurprijs en WOZ-waarde

    Huurprijs en WOZ-waarde

    Één van de onderdelen om te beoordelen of een huurprijs redelijk is, is de WOZ-waarde. Maar wat nou als die WOZ-waarde ontbreekt (of niet meer representatief is), omdat er bijvoorbeeld sprake is van nieuwbouw of renovatie? Hoe wordt dan getoetst of de huurprijs redelijk is? In deze blog leggen we dat uit. De overeengekomen huurprijs…

  • Tijdelijke huurovereenkomst woonruimte

    Tijdelijke huurovereenkomst woonruimte

    Met de invoering van de Wet doorstroming huurmarkt[1] is het mogelijk geworden om zelfstandige woningen tijdelijk – voor een periode van maximaal twee jaar – te verhuren. Maar hoe werkt dat in de praktijk? En wat als partijen er onderling niet uitkomen en naar de rechter moeten? Het komt namelijk nog wel eens voor dat…

  • Huur en collectieve verwarmingsinstallaties

    Huur en collectieve verwarmingsinstallaties

    In 2014 trad de Warmtewet in werking. Het doel van deze wet is om gebruikers (consumenten) van collectieve verwarmingsinstallaties te beschermen tegen (te) hoge tarieven en onvoldoende leveringszekerheid. Kapitaals- en onderhoudskosten Sindsdien is er veel te doen geweest over de kapitaals- en onderhoudskosten (het zogenaamde vastrecht) van collectieve verwarmingsinstallaties en de wijze waarop deze kosten…

  • Ontbinding koopovereenkomst kan ook per e-mail

    Ontbinding koopovereenkomst kan ook per e-mail

    In een standaard koopovereenkomst van een woning staan meestal ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud, als de koper de financiering niet rond krijgt dan kan hij nog onder de koopovereenkomst uit door ontbinding van de koopovereenkomst. Vaak is vereist dat een beroep op een ontbindende voorwaarde schriftelijk moet geschieden. Uit recente rechtspraak blijkt dat een bericht…

  • 4 vereisten voor een geldig retentierecht

    4 vereisten voor een geldig retentierecht

    Het retentierecht is in de bouw een veelgebruikt middel om betaling van onbetaalde facturen alsnog af te dwingen. Het is wel van belang dat het op juiste wijze, geldig, wordt ingezet. In deze blog zet ik de 4 voorwaarden voor het gebruik van het retentierecht in de bouw uiteen. Retentierecht Het retentierecht geeft een aannemer…

  • Verhuur illegale woonruimte

    Verhuur illegale woonruimte

    De vraag naar (enigszins) betaalbare woonruimte in de vrije sector is groot. Het aanbod is bepekt. Dat stuwt de huurprijzen op. Als gevolg daarvan kan het erg lucratief zijn om één huurwoning te verbouwen tot meerdere kamers, studio’s of appartementen en die vervolgens elk apart te verhuren. Meerdere vergunningen Voor het verbouwen van één woning…