De advocaat en de mens

29-03-2015

Het advies van mijn vader

Dat ik Rechten ging studeren, kwam doordat ik als ex-puber mij eindelijk weer eens iets aantrok van een advies van mijn vader: “Meisje, kies nou maar een studie waar je later altijd een boterham mee kunt verdienen.”. Daarmee vielen creatieve studies en meer levensbeschouwelijke studies meteen af. En ja, zonder wiskunde in mijn pakket, bleef Rechten ook zo’n beetje als enige baan-zekere studie over. De hele studietijd heb ik mij afgevraagd of dat het nou wel was en of ik niet beter iets anders zou gaan doen. Ik haalde al mijn punten wel, maar mijn passie had ik er nog niet in gevonden. Tot ik aan het einde met de praktijk van de advocatuur in aanraking kwam via kennismakingsdagen. Nog steeds was de het advocatenvak erg abstract, maar ik zag dat op de kantoren gedreven professionals aan het werk waren en de gepresenteerde zaken spraken al snel tot de verbeelding.

De inhoud…
Bij het behalen van de bul was het eind 1999/begin 2000 en lagen de banen voor het oprapen. Ik koos voor een kantoor buiten de Randstad op een formaat dat alle mensen in het kantoor elkaar wel zo’n beetje zouden kennen en de cliënten een afspiegeling van het (groot) MKB vormde. En daar ontdekte ik de twee kanten die het vak zo leuk maken. De ene kant is de inhoud van het beroep, vraagstukken uitpuzzelen, procederen, de interactie tussen de advocaat, de wederpartij en de rechtbank, adviseren, contracten opstellen, kennis en ervaring opbouwen en toepassen in de verbetering van je dienstverlening.

en de cliënt!
De drijvende kracht echter, de inspiratie om er elke dag weer vol voor te gaan en voor je cliënt het beste uit de zaak te halen komt niet uit de inhoud van de zaak, maar uit de cliënt zelf. Niets is mooier dan een goed gesprek met geïnspireerd ondernemer die gedreven door een neus voor goede handel, een passie voor een bepaald product of dienst, een visie op lange termijn doelen en niet gehinderd door beren op de weg of angst voor tegenslagen, mij inschakelt om een hobbel glad te strijken of een bepaald probleem zo strategisch mogelijk te tackelen. Het is een groot voorrecht om met allerlei branches te maken te hebben en via advisering bij verschillende ondernemers een klein kijkje in de keuken te krijgen. Van oude rotten in hun vak leer ik belangrijke zakelijke levenslessen. Het verruimt de blik. De passie van de ondernemer is mijn inspiratie en motivatie om met mijn kennis van het recht de ondernemer verder te brengen. En mijn vader? Die ben ik nog altijd dankbaar voor zijn advies!

Caren

« Terug