Handhaving: wat kan een advocaat voor u doen?

05-11-2021

Binnen ALEX advocaten heeft iedere advocaat zijn of haar eigen specialisatie. Wij richten ons op ondernemers die wij met bijna al hun vragen kunnen helpen. Voor onder meer arbeidsrecht, contractenrecht en huurrecht hebben wij onze eigen specialisten in huis. Mijn specialisatie ligt in het bestuursrecht en het omgevingsrecht, meer specifiek hou ik me bezig met handhaving en bestuurlijke sancties.

Maar wat houdt dat nou precies in? In deze blog geef ik een aantal voorbeelden van de onderwerpen die ik zo in mijn praktijk behandel.

Bestuurlijke handhaving is steeds belangrijker

Het bestuurlijk handhavingsrecht, ook wel het sanctierecht genoemd, is steeds belangrijker. Vanuit de centrale overheid zijn steeds meer taken die normaal gesproken bij de centrale overheid liggen bij de decentrale overheid (zoals gemeenten) gelegd. Zij krijgen steeds meer mogelijkheden om handhavend op te treden.

Artikel 13b Opiumwet

Een van de in het oog springende voorbeelden van deze handhaving (sanctierecht) is het sluiten van woningen op grond van artikel 13b Opiumwet. Als er een handelshoeveelheid drugs wordt gevonden, is de burgemeester in beginsel bevoegd om een pand te sluiten. De gemeente moet dan wel zorgvuldig te werk gaan. En let op, de gemeente kan al redelijk snel te werk gaan: ook bij voorbereidingshandelingen is dat mogelijk. En als u bijvoorbeeld een woning huurt of juist verhuurt, is het dan ook oppassen geblazen!

Wet Bibob

Een andere relatief nieuwe bevoegdheid van de gemeente is de toepassing van de Wet Bibob. Als de gemeente twijfelt aan de integriteit van een aanvrager, dan kan zij een zogenoemde Bibob-toets uitvoeren. Dit houdt in dat zij onderzoek doet naar de aanvrager. Dat kan zij eerst zelf doen, op basis van een vragenlijst. Zorgt deze vragenlijst voor te veel twijfel, dan kan zij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) vragen om onderzoek te doen naar het verleden van de overtreder. Blijkt uit dit onderzoek dat er strafbare feiten zijn gepleegd in het verleden, dan kan een aangevraagde vergunning worden geweigerd.

Dit heeft soms grote gevolgen voor aanvragers. Zij worden als het ware ‘achtervolgd’ door de Wet Bibob en eventuele fouten uit het verleden. Mijns inziens wordt er relatief snel aangenomen dat er sprake is van gevaar is bij vergunningverlening. Een klein akkefietje met de belastingdienst of een opstootje in het uitgaansleven kan zo jaren later nog terugkomen.

Daarbij geeft de Wet Bibob de mogelijkheid om voorwaarden aan de vergunning te verbinden. Ook dat gaat behoorlijk ver!

Last onder dwangsom

Een wat klassieker voorbeeld van handhaving en de handhavingsbevoegdheden van de gemeente is de last onder dwangsom of bestuursdwang. Toch is het goed om nog even aandacht te vragen voor de lasten. Veel mensen hebben namelijk niet door dat er binnen het bestuursrecht zeer strenge termijnen gelden. Ben je niet op tijd met het maken van bezwaar, dan is het bestuursrecht heel hard. Er is dan géén mogelijkheid meer om in bezwaar te gaan. Wees daarop attent.

Wat u moet doen als u een last onder dwangsom krijgt opgelegd, leest u hier.

Wat kunnen wij voor u doen?

In het bestuursrecht geldt: hoe eerder u de hulp van een advocaat inschakelt, hoe meer wij voor u kunnen doen. Hoe eerder u in gesprek gaat met het bestuursorgaan, hoe groter de kans is dat er uiteindelijk nog een oplossing wordt gevonden.

Heeft u een vraag over de bovenstaande onderwerpen of een andere (bestuursrechtelijke) vraag? Neemt u dan gerust contact op!

Robin Link

« Terug