Een duikhorloge, een tent, een afwasmachine, zomaar wat voorbeelden van goederen of apparaten waarbij een 100% waterdichtgarantie geen overbodige luxe is. In de vastgoedpraktijk wordt nogal eens verzocht om een contract dat 100% zekerheid biedt voor bijvoorbeeld de afname van een perceel grond, de levering van een dienst of de betaling van een geldbedrag. Teleurstelling volgt op de mededeling dat 100% waterdichte contracten eigenlijk niet bestaan, of slechts schijnzekerheid bieden.
Schijnzekerheid
Er kan wel een schriftelijk recht op levering van een kavel zijn overeengekomen, maar ondanks de boeteclausule zal de rechter er aan te pas moeten komen als de verkoper de levering weigert. En reken er maar op dat de boete alleen met een rechterlijke uitspraak en hulp van de deurwaarder overgeboekt wordt naar uw rekening. De enige 100% zekerheid is dat als één van de partijen verzaakt, de andere partij kosten moet maken om zijn recht te krijgen.
Een contract als maatkostuum
Een goed contract is als een perfect passend maatkostuum van een mooie, soepelvallende stof. Voor een maatkostuum gaat u naar een vakman en zo is het met een contract ook. Bij het opstellen spelen vragen als: Vertrouwt u de wederpartij? Is hij bevoegd? Kent u zijn belang, is hij liquide, wat is uw (gezamenlijk) doel? Wie zijn de aandeelhouders? Zijn er referenties? Deze zaken (en meer) uitgeschreven in klare taal vormen een onmisbare basis voor een goede deal (een waterdichtgarantie is dan vaak niet eens meer nodig). Een goed contract kost tijd en geld. Het is een investering die zich gegarandeerd terugverdient, daar kunt u wél 100% zeker van zijn.