Bijna afgestudeerd!

09-06-2019

Het zijn spannende tijden voor mij. Ik zit namelijk aan het einde van mijn afstudeertraject. Vier jaar lang heb ik HBO-Rechten gestudeerd aan de Juridische Hogeschool en nu zijn de laatste weken aangebroken. Als de dag van gister zie ik mijzelf als 16-jarige zitten tussen de andere studenten. Niet wetend of deze opleiding wel iets voor mij was. Veel studenten zijn gedurende de jaren met de opleiding gestopt of hebben vertraging opgelopen. Met een klein clubje uit mijn eerste leerjaar hebben we nu bijna de eindstreep gehaald.

Afstuderen bij ALEX!

In het najaar van 2018 kregen wij vanuit de opleiding de opdracht om een afstudeerstage te zoeken. Ik was op dat moment al werkzaam bij ALEX advocaten in de functie van juridisch medewerker. De opleiding was om verschillende redenen niet gecharmeerd van het feit dat een student ging afstuderen bij zijn of haar werk. Ik moest mijn best doen om de opleiding te overtuigen dat het een goede keuze was om bij ALEX advocaten mijn afstudeerstage te doen. Uiteindelijk is dit gelukt en kon ik beginnen met afstuderen.

Vanaf begin februari ben ik bezig geweest met het schrijven van een scriptie en het ontwikkelen van een product voor ALEX advocaten. Inmiddels is mijn scriptie ingeleverd en ben ik in afwachting van een telefoontje of ik op verdediging mag komen.

Het onderwerp: non-conformiteit

De titel van mijn scriptie luidt: “Mijn woning is gebrekkig!”. ALEX advocaten krijgt regelmatig vragen voorgelegd die gaan over non-conformiteit bij de koop van een woning. Deze vragen komen zowel vanuit de koper als de verkoper. De koper koopt een huis en komt er vervolgens achter dat er gebreken aan de woning kleven. De gebreken lopen uiteen van problemen met de elektrische installatie tot een niet-verwarmbaar washok. De koper wil de kosten voor deze gebreken verhalen op de verkoper en komt bij ALEX advocaten om hem daarbij te helpen. Daartegenover staat de verkoper. De verkoper krijgt een brief van de koper waarin hij wordt gewezen op de gebreken die zijn ontdekt en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. De verkoper is het in de meeste gevallen niet met de aansprakelijkstelling eens en wil weten of hij onder deze aansprakelijkheid uit kan komen.

Onderzoek standaard werkwijze

ALEX advocaten behandelde deze dossiers meestal ‘ad hoc’ zodat er telkens opnieuw onderzoek gedaan moest worden naar de wet- en regelgeving en de jurisprudentie. Hier ging veel tijd in zitten. Om de dossiers in de toekomst beter te kunnen behandelen heb ik onderzocht of er voor ALEX advocaten een bepaalde standaardwerkwijze ontwikkeld kon worden. Hiervoor moest ik eerst de wet- en regelgeving onderzoeken en bekijken wat er in de literatuur over dit onderwerp geschreven is. Daarnaast heb ik veel uitspraken van rechters geanalyseerd om te bepalen of er in de rechtspraak maatstaven dan wel uitgangspunten zijn gegeven die van belang zijn voor dossiers die gaan over non-conformiteit bij de koop van een woning.

Het leerstuk non-conformiteit stond in het onderzoek centraal. Ook zijn er diverse deelonderwerpen de revue gepasseerd. Er moest bijvoorbeeld onderzocht worden wat er in de wet- en regelgeving geschreven is, maar ook of partijen bevoegd zijn om hiervan af te wijken, en als dat zo is hoe zij dit kunnen doen.

Bloggen

De komende weken zullen er regelmatig blogs verschijnen over een deelonderwerp van mijn scriptie. Op die manier wil ik u meenemen in mijn onderzoek en laten zien waar ik het afgelopen halfjaar mee bezig ben geweest. De eerstvolgende blog zal gaan over de NVM-overeenkomst. Bent u benieuwd wat ik hierover te zeggen heb? Lees dan mijn volgende blog. Na een aantal informerende blogs over verschillende deelonderwerpen zal ik in mijn laatste blog de conclusies van mijn onderzoek met u delen en aangeven welk product ik voor ALEX advocaten heb ontwikkeld. Vanzelfsprekend zal ik in mijn laatste blog ook vermelden of ik mijn diploma heb behaald.

Contact

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande of anderszins nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact op met mij of met een van mijn collega’s die dossiers over non-conformiteit bij de koop van een woning behandelen (Caren Schipperus en Pieter van Goor). Een tipje van de sluier van de conclusies van mijn onderzoek zal ik oplichten: ALEX advocaten werkt inmiddels volgens de door mij geadviseerde standaard werkwijze.

Kelly Weijdt

« Terug